Преди броени минути у нас пристигна първият от общо шест медицински

...
Преди броени минути у нас пристигна първият от общо шест медицински
Коментари Харесай

Най-после: Първата въздушна линейка кацна в София

Преди броени минути у нас дойде първият от общо шест медицински хеликоптера. Първата българска въздушна кола за спешна помощ излeтя към страната ни от производителя в Италия.

Това се случва, откакто години наред държавни управления наред обещаваха да се сдобием с медицински хеликоптери. Дългоочакваната въздушна кола за спешна помощ кацна в авиобазата на Групово дело „ Гранична полиция “ на Летище " София ".

През 2024 година България ще придобие 3 хеликоптера - един в края на януари, втори в края на юни и третият - през декември. За това към този момент заяви транспортният министър Георги Гвоздейков. През 2025 и 2026 година ще дойдат и останалите.

Застраховката за тази година е обезпечена. Проектът започва през 2020 година, неговият бюджет е 22 млн. лева. Базите им са избрани по този начин, че всяка част на страната да бъде покрита от най-малко два медицински хеликоптера, означи в това време министър-председателят Николай Денков. 

Медицинските хеликоптери обаче ще летят единствено при хубаво време.

" Говорим за хеликоптери, които летят при характерни метеорологични условия, което значи, че би трябвало да летят единствено при удобно време. Такива са разпоредбите за хвърчене на подобен вид машини, изясни неотдавна министър Гвоздейков. 

Гвоздейков персонално присъства на идването на въздушната кола за спешна помощ в България. Вертолетът бе пилотиран от италиански екипаж, само че с български представители на борда. Машината е създадена от компания „ Леонардо “ и е добита с европейско финансиране. Първите шестима български водачи, приключили образование в Италия, към този момент получиха и своите бревети – свидетелства за летателна дееспособност. Те им бяха връчени персонално от министър-председателя Николай Денков на гала през декември м.г. 

В системата за незабавна помощ по въздух се чакат да работят общо 36 водачи и 14 инженери. На борда на машината ще има и медицински лица, които към този момент минават съответните образования. През февруари се чака машината към този момент да взе участие в действителни избавителни задачи.

Очаква се в страната ни да има летателни площадки в 20 лечебни заведения. Първата лицензирана площадка е в столичната болница " Света Анна ". Останалите се построяват поетапно. 



Снимки: Lupa.bg 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР